Fenerbahçe

Galatasaray

Beşiktaş

Şampiyonlar Ligi

Süper Lig

Trabzonspor

Türkiye Kosova, Kosova Türkiye'dir

23 Ekim 2013 Çarşamba

Başbakan Erdoğan, Kosova'da birlik ve beraberlik mesajları vererek, "Türkiye Kosova, Kosova Türkiye'dir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Hepimiz ortak bir tarihin, ortak bir kültürün, ortak bir medeniyetin, birbirine dost, birbirine akraba, birbirine kardeş olduğu bir yapının insanlarıyız. Unutmayın, Türkiye Kosova'dır, Kosova Türkiye'dir" dedi.

Prizren'deki temaslarını sürdüren Başbakan Erdoğan, Kosova Demokratik Türk Partisinin Prizren şehir merkezinde düzenlediği mitingte konuştu.

Erdoğan, konuşmasına, "Bugün burada Arnavutuyla, Türküyle, Boşnakıyla, Goralı, Mısırlı, Roman kardeşlerimle yani tüm Kosovalılara selam ve sevgilerimi iletiyorum. Makedonya'dan, Arnavutluk'tan gelen kardeşlerimizi aynı şekilde gönülden selamlıyorum" ifadelerini kulandı.

Alandakilere, sadece kendi selamını değil aynı zamanda Türkiye'den tüm vatandaşların da selamını getirdiği vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugün burada buluşmamıza vesile olan, bu daveti şahsıma yapan Ramazan Muya kardeşimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bugün burada buluşmamıza vesile oldu ve Bursa Büyükşehir Belediyemizin burada gerçekleştirdiği köprü inşasını, dere ıslahını da bu vesileyle açılışına vesile oldu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanıma ve arkadaşlarına ve Ramazan Muya kardeşime de huzurlarınızda bu işbirliği için teşekkür ediyorum."

"Kosova bizim adeta ikinci evimiz. Şu anda kendimi bakan arkadaşlarım, milletvekili arkadaşlarım, eşim, kızım ve tüm işadamlarıyla kendi evimizde hissediyoruz" diyen Başbakan Erdoğan, "Konuşulan diller farklı olabilir, yüzler, çehreler, inançlar, mezhepler, kültürler farklı olabilir, biz hepimiz bu coğrafyanın, bu toprakların insanlarıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın İstanbul'da Ortaköy-Arnavutköy'de cami, sinagog ve kiliseyi bir arada gördüğünü söylediğini belirten Erdoğan, "Bizim şehirlerimiz ayrılıkların değil, birlikte olmanın hep işareti olmuştur. Prizren de bunun güzel örneklerinden bir tanesidir" diye konuştu.

Daha önce de yine bir akşam vakti Kosovalılara hitap ettiğini hatırlatan Erdoğan, "O zaman Sinanpaşa Camisi'nin restorasyonu devam ediyordu ama şimdi Sinanpaşa Camisi'nin restorasyonu bitti, peyzaj çalışmaları devam ediyor, kısa zamanda TİKA onu da bitirecektir" dedi.

"Şunu unutmayın, hepimiz ortak bir tarihin, ortak bir kültürün, ortak bir medeniyetin, birbirine dost, birbirine akraba, birbirine kardeş olduğu bir yapının insanlarıyız" ifadesini kullanan Erdoğan, Rabia işareti yaparak "Unutmayın, Türkiye Kosova'dır, Kosova Türkiye'dir" dedi.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Birbirimize o kadar yakınız ki Türkiye'nin İstiklal Marşı şairi dahi Kosova kökenlidir, İpekli'dir. Türkiye'nin bağımsızlığını, Hürriyet aşkını, kahramanlığını, ufkunu, vizyonunu, Hakka olan inancını İstiklal Marşı'ndan daha güzel anlatan bir şiir, marş yoktur. İşte o muhteşem şiir, bizi birbirimize bağlayan, bizi tek bir millet olarak birbirimize daha da yakınlaştıran o mısralar, babası Kosovalı, İpekli olan, kendisi Türkiyeli, İstanbullu olan bir büyük şair, bir büyük mütefekkir, merhum Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. İşte biz birbirimize İstiklal Marşı kadar yakınız."

Hiç tahammülümüz yok

Erdoğan, bölgenin insanları olarak tarihi, geçmişi birlikte inşa ettiklerini belirterek, "Şimdi tıpkı dedelerimiz gibi, tıpkı ecdadımız gibi inşallah geleceği de hep birlikte inşa edeceğiz. Yüzyıllar boyunca bu coğrafya üzerinde kardeşçe yaşadık, ebediyyen  bu topraklar üzerinde kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"Sevgili Prizrenliler, sevgili Kosovalılar, Balkan coğrafyasında artık daha fazla kan akmasına, daha fazla göz yaşı akmasına bizim hiç ama hiç tahammülümüz yok" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz bu bölgede, bu güzel bölgede Balkanlar'ın tamamında, barışın, dostluğun, huzur ve istikrarın, dayanışma ve kardeşliğin egemen olmasını istiyoruz. Farklılıkların, bir zenginlik olarak görülmesini, farklılıkların bir renklilik olarak görülmesini, herkesin birbirine hoşgörü gösterip ortak hedeflere yürümesini arzuluyoruz. Geçmiş, artık geride kalmıştır. Biz geçmişe değil geleceğe bakacağız."

"Yeni bir Kosvova inşa ediliyor"

Bugün Kosova'da bir büyük havalimanının terminal binasının açılışını yaptıklarını anımsatan Erdoğan, "Milli kahraman Adem Yaşari'nin adını verdiğimiz bu havalimanının açılışını yaptık. Yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli bu havalimanıyla artık yeni bir Kosvova inşa ediliyor. Tabii ben burada Haşim Taçi kardeşim ve ekibini bu feraseti sebebiyle huzurlarınızda tebrik ediyorum. Önümüzdeki ay yaklaşık 70 kilometrelik dev bir yol açılıyor" diyerek hayırlı olsun dileğinde bulundu.

 "Geçmişin acı hatıralarını unutacak, o hatıralardan ibret almış şekilde hep birlikte geleceği inşa edeceğiz" ifadesini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz Türkiye'den, Haşim Taçi kardeşim Kosova'dan, Edi Rama kardeşim Arnavutluk'tan hep birlikte bu adımları atacağız. Balkanlar'ın huzurunu isteyenler, inanıyorum ki hep birlikte adım atmaya devam edeceklerdir. Burada, Bosna Hersek olmalı, burada Makedonyalı olmalı, hep birlikte el ele omuz omuza geleceğe yürümeliyiz. Bütün etnik kökenler, bütün farklı görüntüde olanlar, hep birlikte sevgi, saygı içinde geleceğe yürüyeceğiz. Kardeşlerim, bu dünyadan öteye götürebileceğimz sadece kefendir, birkaç metre bezdir, başka bir şey yok." 

"Hepimiz bu topraktan geldik ve vakti saati geldiğinde hepimiz de bu toprağa döneceğiz. Öyleyse bu kavga, bu anlaşmazlık, bu tartışma niye, bu kadar acı, bu kadar keder, bu kadar kan ve gözyaşı niye" diye soran Erdoğan, şöyle devam etti:

"İşte Suriye, 110 bin kişi öldürüldü. Niye? Kim kazandı? Emperyal duygular içerisinde olanlar. Kim kaybetti? İnsan. Biz artık Balkanlar'ı bir barış, kardeşlik ve dostluk coğrafyası olarak görmek istiyoruz. Bunu başaracak tarihi tecrübemiz var. Bunu başaracak azmimiz, kararlılığımız var. Farklılıkları değil, ortaklıkları öne çıkararak inşallah bu Balkan coğrafyasını bir gül bahçesine, bir huzur iklimine hep birlikte dönüştüreceğiz."

Kosova'nın bağımsızlık mücadelesini yürekten desteklediklerini belirten Erdoğan, Kosova'nın Türkiye tarafından devlet olarak tanındığı günü şöyle anlattı:

 "Hatırlıyorum bir gün önceydi Haşim Taçi kardeşimi aradım, 'yarın inşallah ilk olarak biz tanıyacağız' dedim. O anda Bakanlar Kurulu toplantısındaydım. Sürekli önümdeki telefondan haberi bekliyorum ve Haber geldi. Aradım ve 'bakanlar kurulundan selamlar hayırlı olsun, biz sizi tanıdık' dedim."

Akıllı bir dış politika anlayışıyla şu anda 100'ün üzerinde ülkenin Kosova'yı tanıdığına işaret eden Erdoğan, "İnşallah kısa zamanda arzu edilen rakam oluşacak ve böylece Kosova'da beklediğimiz neticeyi de alacağız" ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bağımsızlık sürecinde Kosova'nın tanınması için, Kosova'nın bağımsız bir devlet olması için her türlü desteği sağladık, sağlamaya devam ediyoruz, edeceğiz. Ekonomik olarak, sosyal politikalar olarak Kosova halkını destekledik, destekliyoruz. Güvenlik noktasında Kosova ile dayanışma içinde olduk. Kosova'nın uluslararası kuruluşlara üye olması için girişimlerde bulunduk. Bundan sonra da bu anlayışımız devam edecektir. Sizinle varız, sizinle bir ve beraber olmaya devam edeceğiz. Kosova'nın imarı, inşası, kalkınması ve huzuru için Türkiye desteğini hız kesmeden sürdürecektir. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, hep beraber kardeş olacağız."

Notlar

Başbakan Erdoğan, Prizren girişinde şehir halkı tarafından coşkuyla karşılandı. Erdoğan, geçtiği güzergahta, kendisini Kosova, Arnavutluk ve Türk bayraklarıyla karşılayan şehir halkını, aracından inerek selamladı ve miting alanına yaklaşık 1 kilometrelik mesafeyi yürüyerek tamamladı.

 Erdoğan, konuşmasını Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Kosova Demokratik Türk Partisi Başkanı Mahir Yağcılar'dan sonra yaptı.

Mitingde, Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kosova Demokratik Türk Partisi Başkanı Mahir Yağcılar'ın yanı sıra Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile bazı milletvekilleri de katıldı.

"Evinize hoşgeldiniz"

Kosova Başbakanı Taçi ise mitingteki konuşmasında, Erdoğan'ı, "Sayın Başbakan evinize hoş geldiniz. Bugün hepimiz Prizrenliyiz" diye selamladı.

Erdoğan'a Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin Türkiye olması dolayısıyla teşekkür eden Taçi, Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde devam ettiğini ve ebediyen süreceğini dile getirdi.

Prizren'de Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığına işaret eden Taçi, "Biz Kosova'da etnik kökene dayalı ayrımcılık yapmayacağız hepimiz Kosovalıyız" diye konuştu.

Türkiye'nin desteğiyle Kosova'da yatırımlara devam edeceklerini, yeni otoyollar ve havaalanları yapacakları belirten Taçi, "Biz yeni, Avrupalı Kosova'yı inşa ediyoruz. Allah Kosova'yı, Arnavutluk'u ve Türkiye'yi korusun" ifadesini kullandı.

"Üç başbakanın bir araya gelmesi önemli"

Arnavutluk Başbakanı Rama da Prizren'in Kosova'nın birliğini, kardeşliğini ve barışını temsil eden bir şehir olduğunu vurgulayarak, Prizren'de Türk, Boşnak Arnavut, Rom ve Goralıların uyum ve anlayış içerisinde yaşadığını söyledi.

Rama, "Prizren'de, Balkanlar'ın en güzel şehirlerinin birinde üç başbakanın bir araya gelmesi önemli bir değer taşıyor. Prizren halkının Erdoğan'a gösterdiği misafirperverlik geçmişi, şuanı ve geleceği temsil etmektedir" dedi.

Taçi ve Rama'nın konuşmaların ardından kürsüye çıkması için anons edilen Erdoğan'a Prizren halkı büyük tezahüratta bulunarak, alkışladı. Üç lider konuşmaların ardından, halkı selamladı.

Benzer Konular

0 yorum:

Yorum Gönder